Как да си направим меню за резервация в ресторант? Откъде да започнем?
В повечето ресторанти ще ви препоръчат някакво меню. За жалост повечето персонал по заведенията е ниско клалифициран. Сервитьорките, а в някои случаи и управителите не разбират нищо от кухня. Опитват се да ви набутат възможно повече храна.
Ще ви кажа аз как процедирам и смятам за редно.
На първо място се съобразявам с парите, който съм заделил за празненството. Ако искам да мина по тънко от финансова гледна точка ще направя всичко на плата.
Ако поканя 20 човека не е нужно да поръчвам по 20 бройки от всичко за всеки.
За тази бройка хора спокойно можете да минете с 10 до 12 салата, същото количество предястия и основни. Което автоматично прави, че ще платя с около 40% по малка сметка.
Не се притеснявайте, никой няма да остане гладен.
Освен това не забравяйте че на момента винаги може да поръчате нещо. И това е по-добрия отколкото да остане храна.
Представете си, че останат 5 основни и си ги вземете за вкъщи - в ресторанта сте яли основно и още 2 дена трябва да ядете същото.
Ето защо не прекалявайте с храната.
Разбира се има хора който държат всичко да е персонално. В повечето от тези случаи остава храна. Дори и аз самия не мога да си обесня, защо някои хората когато знаят, че отиват да празнуват някакъв повод и домакина се е подготвил, като е платил (куверт) за тях, те или са се нахранили предварително или просто не им се яде. Чиниите им се връщат непокътнати в голяма част от случаите.
Малко или много смятам това за неуважение към домакина.
Има и друг вариант, който смятам за удачен. Поръчват се салати персонално на всеки гост, а предястията и основното да е на плата.
Имайте в предвид, че един човек е нормално да изяде около 400-600грама храна. Това прави една салата и едно основно. Да не говорим, че трябва да има място и за десерт.
Ето някои примери за меню:
Примерни салати:
- шопски
- овчарска /не е за препоръчване, защото един не яде гъби, друг шунка, трети яйце/
- зеле и моркови
- снежанка
- мешана салата
- зелена салата /не е за препоръчване, защото марулята като престои 40 - 50 минути овяхва в платата, освен това иска овкусяване и разбъркване, а кто цяло е и обемна/, все пак човек е дошъл да празнува, а не да се бори с овкусяването на марулята
- микс от 3 салати /ако са в плато/
Примерни предястия:
- панирани кашкавалчета
- панирани сиренца
- пилешки хапки с сусам
- топени сиренца с боровинки
- хапки с корнфлейкс /имайте впредвид, че когато истинат корнфлейкса става доста твърд/
Примерни основни:
- свински врат с гарнитура /предлага се масово, не много оригинално/
- мешана скара /може да ползвате салатите като гарнитура, или да си поръчате на момента например картофи соте или пържени картофи/
- пилешко филе с сметанов сос
- свински печен джолан с карт. пюре
- пилешка роладина /с шунка, гъби, кашкавал, царевица/
Пържените картофи не са препоръчителни за гарнитури, защото ако имате 20 основни, трябва да ви се изпържат поне 10 порции картофи. Може би почти няма кухня, която да има повече от 2 - 3 фритюрника. Едни картофи се пържат средно за 10 минути. Сами си направете сметка колко време ще трябва. Докато се изпържат вторите картофи, първите ще са изтинали. Затова навсякъде се предлагат гарнитури - картофи на фурна, соте или картофено пюре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар